Historiikki

KORIPALLON TULO ÄÄNEKOSKELLE

 

Suomessa koripalloa pelattiin 1920- luvulla lähinnä NMKY toimintojen piirissä. Alkuvaiheessa hallien ja pelin sääntöjen puute hankaloitti lajin kehittymistä. Naisvoimistelijoiden harjoituksissa harrastettiin 1930 – luvulla koripalloa. Berliinin Olympiakisoissa 1936 oli koripallo ensimäistä kertaa lajina mukana, minkä myötä myös Suomessa kiinnostuttiin lajista.  Viralliset säännöt Suomeen saatiin 1938 ja Suomen Koripalloliitto perustettiin 1939.

Äänekoskelle koripallon toi tehtaan palopäällikkö Ruben Ahlund, joka toimi vuoden 1946 syksystä alkaen pari vuotta Äänekosken Yhteiskoulun voimistelunopettajana. Ahlund alkoi järjestää kaksi kertaa viikossa yhteiskoululla koripalloharjoituksia ja niihin osallistuivat Huiman, Äännekosken Urheilijoiden ja Äänekosken Palloseuran jäseniä. Huimalaiset innostuivat lajista niin paljon, että rakensivat talkoilla kansakoulun voimistelusaliin koritelineet ja ikkunasuojat ja alkoivat pitää siellä omia harjoituksia. Kesäaikana harjoiteltiin Palomäen kentän tanssilavalla, jossa oli koripalloteline. Koripallojaostot perustettiin sekä Huimalle, että ÄU:lle 1946.

Alkuun koripalloa pelattiin jalkapalloa isommalla nahkapallolla ja myöhemmin v. 1950 saatiin Äänekoskelle oikea koripallo, jota aloitettiin kutsumaan ” syyläksi” sen pinnan näppyläisyyden vuoksi. Kaikki seurat käyttivät tuota pelipallo otteluissaan.

Huiman ensimmäinen, oman piirin ulkopuolella pelaama ottelu oli 1948 TUL:n mestaruussarjan karsintaottelu Lahdessa urheiluseura Kalevaa vastaan, joka hävittiin luvuin 55–25. Paluumatkalla junassa pohdittiin yhdessä pelin kulkua ja ihmeteltiin miksei tehty yhtään pelaajavaihtoa. Vastaus oli, ”ettei uskallettu, kun pelättiin, että peli repeää”.

Merkittäviä henkilöitä Huiman koripallotoiminnan alkuvaiheissa ja myöhemminkin ovat olleet Erkki Kotanen ja Esko Lehtonen. Kotanen oli mukana jo 1950-luvulla Huimassa nuorena pelaajana ja jaoston jäsenenä sekä myöhemmin valmentajan edustusjoukkueessa ja juniorijoukkueissa. Hän huolehti myös otteluiden järjestämisestä ja mainostamista. Esko Lehtonen tuli koripallotoimintaan 1947 junioripelaajana ja miesten joukkueeseen hän nousi 1948. Koko koripallojaoston johtaminen ja koripallosta tiedottaminen tuli Eskon vastuulle v. 1960, jolloin hän valmensi myös seuran junioreita. Lehtosen ja Kotasen ansiot Huiman koripallotoiminnassa ovat olleet niin tärkeitä, että voidaan sanoa heidän olevan Äänekosken Huiman koripallon ”isiä”.

1950 – luvun pelaajista voidaan mainita seuraavat: Erkki Kotanen, Esko Lehtonen, Leo Chrons, Ville Hämäläinen, Viljo Hinkkanen, Veikko Riikonen, Reijo Ojalammi, Matti Mansikikka-Aho, Esko Laakso, Väisäs Jonni ja Kauko Ahonen; Gunnar Väyrynen, Vilho kokki ja Valtter Melasalmi.

Koripallotoimintaa oli 1950–1970 luvulla Huimassa ainoastaan pojille ja miehille. Kilpailutoimintaa oli piirin sarjoissa ja TUL:n omissa sarjoissa.

Eräs merkittävä menestysvaihe Huiman koripallossa oli 1961 kun seuran miesten joukkue nousi TUL:n mestaruussarjaan Kisakeskuksen turnauksessa. Tällöin joukkueessa pelasivat: Reijo Chrons, Pentti Wacklin, Leo Chrons, Pentti Salminen, Hannu Jauhiainen, Veikko Leppänen, Kari Kovanen, Seppo Kankainen, Kauko Heikkilä ja Pekka Lehmonen. Huoltajina toimivat Esko Lehtonen ja Erkki Kotanen.

Teksti: Markku Auvinen

Huiman kaikkien aikojen ensimmäinen SM-sarjapeli liikkarilla 1981

Peräti 1454 katsojaa todisti Huiman kotivoittoa ja liikkarin kaikkien aikojen ensimmäistä sm- sarjapeliä lokakuussa 1981. Huiman Chuck Threets paukutti komeat 36 pistettä ja 26 levypalloa. Huima voitti KTP:n 121-107.
Teksti: Teemu Blom/12.10.2023
Lehtileikkeet: Sisiksen arkisto
Huima Basketball